Wykonanie
Jakoś nie miałam ręki do przepisów na muffiny, jak do tej
pory. Te, które zrobiłam, nie były tymi, po które ręka się sama wyciągała. Muffiny ziemniaczano-
smietanowe to moje pierwsze muffinki wytrawne. Prezentuję je dzisiaj z okazji rozpoczętego właśnie Ziemniaczanego Tygodnia . Muffiny bardzo mile mnie zaskoczyły. Z trudem powstrzymywałam się przed zjedzeniem kolejnej porcji, i kolejnej... Może receptura na słodkie muffinki mojego życia, gdzieś tam na mnie czeka, a może bliżej mi do wytrawnego niż słodkiego, nie wiem. Wiem jedno, przepisy na wytrawne muffinki
będę wypróbowywała z wielką ochotą. Przepis na ziemniaczane muffinki z kwaśną
śmietanką wynalazłam w książeczce "Baking".

250 g ziemniaczanego puree2
jajka, rozmącone250 ml (szklanka)
mleka185ml (3/4 szklanki) kwaśnej
śmietany4 łyżki
masła, roztopionego315 g
mąki ze środkiem spulchniającym3 łyżki świeżego
szczypiorkuNastawiamy piekarnik na 180 st C. W dużej misce mieszamy
ziemniaki,
jajka,
mleko,
śmietanę i
masło.W drugiej misce mieszamy
mąke i
szczypiorek. Dodajemy do niej ziemniaczaną miksturę i mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej
masłem formy muffinkowej(6 dużych, 250 ml, lub 12 małych - ja zrobiłam w tych małych, czyli normalnych:)). Pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.
