ßßß Cookit - przepis na Muffiny ziemniaczano-śmietanowe

Muffiny ziemniaczano-śmietanowe

nazwa

Wykonanie

Jakoś nie miałam ręki do przepisów na muffiny, jak do tej pory. Te, które zrobiłam, nie były tymi, po które ręka się sama wyciągała. Muffiny ziemniaczano-smietanowe to moje pierwsze muffinki wytrawne. Prezentuję je dzisiaj z okazji rozpoczętego właśnie Ziemniaczanego Tygodnia . Muffiny bardzo mile mnie zaskoczyły. Z trudem powstrzymywałam się przed zjedzeniem kolejnej porcji, i kolejnej... Może receptura na słodkie muffinki mojego życia, gdzieś tam na mnie czeka, a może bliżej mi do wytrawnego niż słodkiego, nie wiem. Wiem jedno, przepisy na wytrawne muffinki będę wypróbowywała z wielką ochotą. Przepis na ziemniaczane muffinki z kwaśną śmietanką wynalazłam w książeczce "Baking".
250 g ziemniaczanego puree
2 jajka, rozmącone
250 ml (szklanka) mleka
185ml (3/4 szklanki) kwaśnej śmietany
4 łyżki masła, roztopionego
315 g mąki ze środkiem spulchniającym
3 łyżki świeżego szczypiorku
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. W dużej misce mieszamy ziemniaki, jajka, mleko, śmietanę i masło.
W drugiej misce mieszamy mąke i szczypiorek. Dodajemy do niej ziemniaczaną miksturę i mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy muffinkowej(6 dużych, 250 ml, lub 12 małych - ja zrobiłam w tych małych, czyli normalnych:)). Pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/10/muffiny-ziemniaczano-mietanowe.html