Wykonanie

Odświeżający koktajl zielony z
jarmużem, zieloną rośliną
kapustną, który przebojem, po latach zapomnienia, wkracza do naszych kuchni. Jest wielbiony przez wegan i wegetarian na całym świecie. Dostępny jest na bazarkach, w wielu dobrze zaopatrzonych warzywniakach, supermarketach i dyskontach. Szukajcie go w lodówce obok
szpinaku.
Jarmuż polubili biegacze i inni sportowcy. Zalecają go dietetycy i lekarze. Nie jest żadnym wynalazkiem. Przepisy na dania z
jarmużem pojawiają się m.in. w przedwojennych książkach kucharskich
Marii Śleżańskiej i
Marii Monatowej. Powodów, żeby włączyć go do swojej diety jest wiele, ale kilka wydaje się być szczególnie istotnych.1. Filiżanka
jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma.2. Jest bogatym źródłem witaminy A.3. Jedząc go przyswajamy wapń i żelazo.4. Znacznie przekracza dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.5. Jest ważnym źródłem potasu, miedzi i manganu.6. W testach na zwierzętach wykazuje działanie antynowotworowe. Glukozynolany zawarte w
jarmużu mogą
mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów płuc, prostaty, piersi i żołądka. Badania w tym zakresie jeszcze trwają. Wykazuje też działanie przeciwzapalne.7. Pozwala unormować poziom
cukru we
krwi, dlatego pomaga w utrzymaniu wagi. Dodatkowo jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Niestety w wielu przepisach występuje z
mięsem,
boczkiem i po prostu tłuszczem. Wtedy przestaje być pomocny w diecie odchudzającej.8. Japończycy robią z niego Aoiru. Ten sok słynie z okropnego smaku, ale cieszy się opinią remedium na wiele współczesnych chorób. Nie jest
lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.9. Zalicza się do tych, nielicznych roślin, którym nie szkodzi, a wręcz pomaga mróz. Po przemrożeniu zdecydowanie zyskuje na smaku.10. Jest łatwy do przyrządzenia. Można go gotować, piec, smażyć. Jest wartościowym dodatkiem do zup i samodzielną potrawą.(cyt. za festiwalbiegowy.pl)Dziś przepis na super prosty i syper szybki przepis na koktajl
śniadaniowy na bazie
jarmużu i
ananasa. Dzięki płatkom owsianym jest bardziej sycący.Składniki: [na 1-2 porcje]spora garść
jarmużu (50 g)1/3 świeżego
ananasaokoło 3/4 szklanki
wodysok z połowy
cytryny4 płaskie łyżki
płatków owsianych + tyle wrzątku, by
woda wystawała na kilka mm ponad
płatki)Wykonanie:
Ananasa obrać, pokroić na plastry wyciąć głąb, pokroić na mniejsze kawałki.
Płatki owsiane wsypać do szklanki lub małej miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na czas przygotowywania koktajlu.Do kielicha miksera włożyć umyty
jarmuż, zalać 3/4 szklanki przegotowanej lub
mineralnej wody, dodać pokrojonego
ananasa i wyciśnięty sok z połowy
cytryny. Zmiksować na gładką masę, ewentualnie dodać trochę
wody. Dodać
płatki owsiane, ponownie zmiksować.Smacznego!

****Inne przepisy na zielone koktajle znajdziesz tutaj: ze
szpinaku,
kiwi i
banana oraz z
kiwi,
awokado i
szpinaku .Z koktajli na śniadanie polecam także b. sycący mus jaglany z
truskawkami .