Wykonanie
Przepis na
kurczaka zwanego generałem, jest banalnie prosty i niepracochłonny, a
kurczak soczysty i smaczny. Warto go zrobić, właśnie z tych powodów.
Piwo wylewa się na
kurczaka, przez co nabiera on ciekawego smaku i nie wysycha. Poza tym co tu dużo mówić, jest widowiskowy i z pewnością wzbudzi ciekawość u współbiesiadników. Widziałam go kiedyś w programie
Magdy Gessler, "Kuchenne rewolucje".To przepis dla tych, którzy nie mają czasu, bo
kurczak robi się sam. Także dla tych, którzy lubią chrupiącą skórkę. Idealnie nadaje się dla osób na diecie lekkostrawnej (do przyprawienia
kurczaka użyłam tylko
soli i
majeranku, a
kurczak o dziwo miał smak, w przeciwieństwie do gotowanego
mięsa, które także tak doprawiam).
Kurczak generał, pieczony na butelce
piwaSkładniki:1
kurczaksólmajeranekinne ulubione
przyprawy:
czosnek,
pieprzjedna 0,5 lub 0,6 litrowa butelka
jasnego piwaWykonanie:Nieotwartą butelkę
piwa zamoczyć w misce z ciepłą
wodą - by odmoczyć i usunąć naklejki.Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C, bez termoobiegu.Usunąć kuper z
kurczaka.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz
przyprawami, najlepiej odstawić go do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej 12 h - do zamarynowania. Jeśli do marynowania używamy
czosnku, najlepiej go posiekać, a następnie wymieszać z
solą i rozetrzeć na pastę.Niektórzy usuwają też szyję
kurczaka.Tuż nad piersią przedziurawić skórę
kurczaka, robiąc otwór na szyjkę butelki.Otworzyć
piwo. Butelkę ustawić na środku blachy z piekarnika.
Kurczaka nadziać na butelkę. Ostrożnie włożyć do piekarnika, u mnie była to najniższa półka - inaczej butelka by się nie zmieściła.Jeśli
piwo nie wypływa, co jakiś czas dosypać do środka butelki trochę
soli. Powinno pomóc.Piec tyle, ile waży
kurczak. 1,5 kg
kurczak ok. 1,5 h.
Kurczak o wadze 1,8-1,9 przez niecałe 2 h.Po upieczeniu wyciągnąć i pozwolić
mięsu "odpocząć" przez około 10 minut przed pokrojeniem na porcje.