ßßß Cookit - przepis na Kurczak generał

Kurczak generał

nazwa

Wykonanie

Przepis na kurczaka zwanego generałem, jest banalnie prosty i niepracochłonny, a kurczak soczysty i smaczny. Warto go zrobić, właśnie z tych powodów. Piwo wylewa się na kurczaka, przez co nabiera on ciekawego smaku i nie wysycha. Poza tym co tu dużo mówić, jest widowiskowy i z pewnością wzbudzi ciekawość u współbiesiadników. Widziałam go kiedyś w programie Magdy Gessler, "Kuchenne rewolucje".
To przepis dla tych, którzy nie mają czasu, bo kurczak robi się sam. Także dla tych, którzy lubią chrupiącą skórkę. Idealnie nadaje się dla osób na diecie lekkostrawnej (do przyprawienia kurczaka użyłam tylko soli i majeranku, a kurczak o dziwo miał smak, w przeciwieństwie do gotowanego mięsa, które także tak doprawiam).
Kurczak generał, pieczony na butelce piwa
Składniki:
1 kurczak
sól
majeranek
inne ulubione przyprawy: czosnek, pieprz
jedna 0,5 lub 0,6 litrowa butelka jasnego piwa
Wykonanie:
Nieotwartą butelkę piwa zamoczyć w misce z ciepłą wodą - by odmoczyć i usunąć naklejki.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C, bez termoobiegu.
Usunąć kuper z kurczaka. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz przyprawami, najlepiej odstawić go do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej 12 h - do zamarynowania. Jeśli do marynowania używamy czosnku, najlepiej go posiekać, a następnie wymieszać z solą i rozetrzeć na pastę.
Niektórzy usuwają też szyję kurczaka.
Tuż nad piersią przedziurawić skórę kurczaka, robiąc otwór na szyjkę butelki.
Otworzyć piwo. Butelkę ustawić na środku blachy z piekarnika. Kurczaka nadziać na butelkę. Ostrożnie włożyć do piekarnika, u mnie była to najniższa półka - inaczej butelka by się nie zmieściła.
Jeśli piwo nie wypływa, co jakiś czas dosypać do środka butelki trochę soli. Powinno pomóc.
Piec tyle, ile waży kurczak. 1,5 kg kurczak ok. 1,5 h. Kurczak o wadze 1,8-1,9 przez niecałe 2 h.
Po upieczeniu wyciągnąć i pozwolić mięsu "odpocząć" przez około 10 minut przed pokrojeniem na porcje.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/04/kurczak-general.html