Wykonanie
Pyszne placki z dyni na weekendowy podwieczorek, albo na śniadanie. Jeśli masz w lodówce puree z pieczonej dyni, to placki zjesz w ciągu 15 minut od wejścia do kuchni. Są pyszne i puszyste. By były zdrowsze zastąpiłam
mąkę pszenną,
mąką orkiszową. Te placki
dyniowe są słodkie same w sobie, więc wystarczy
jogurt i bezcukrowe
powidła śliwkowe . Przepis bazowy z tej strony.Składniki:[3 duże porcje
śniadaniowe]200 g puree z upieczonej dyni*50 g
jogurtu naturalnego (opcjonalnie)2 średnie
jajka2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki (ok. 50 g) roztopionego
masła klarowanego lub 1 i 1/2 łyżki
masła i 1/2 łyżki
oleju - do smażenia2 - 3 łyżki
cukru (oczywiście płaskie)1 i 1/3 szklanki
mąki orkiszowej typ 700 lub zwykłej pszennej2 łyżeczki (10 ml)
proszku do pieczeniamała szczypta
soli1/3 szklanki
mleka (opcjonalnie)Do podania:
powidła śliwkowe i
jogurt naturalnyWykonanie:W misce wymieszać purée z upieczonej dyni z
jogurtem naturalnym (nie musimy dodawać
jogurtu jeśli puree z dyni było rzadkie, wodniste). Następnie krótko zmiksować lub wymieszać z
jajkami oraz 2 łyżkami
oleju, dodać
cukier oraz
mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
solą.Wszystko krótko zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej kwaśniej
śmietany, więc ja dodatkowo rozrzedziłam je
mlekiem.Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i posmarować ją
olejem albo rozpuścić odrobinę
masła (podczas smażenia kolejnej partii placków trzeba będzie dodać trochę tłuszczu. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2- 2 , 5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 1-2 minuty. Podawać na ciepło.Placki świetnie smakują z
jogurtem i powidłami śliwkowymi.Część przygotowanego na surowo ciasta wykorzystałam od razu po przygotowaniu, drugą partię wysmażyłam po kilkunastu godzinach leżakowania ciasta w lodówce. Smakowi placków raczej to nie zaszkodziło.*Jak upiec dynię? Około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki wraz z "włosami" okalającymi pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość. Wystudzić. Resztę przechowywać w lodówce i zużyć do innych celów. Można też je zamrozić oraz zawekować.
***puree z upieczonej dyni możesz wykorzystać np. do zrobienia ciasta
dyniowego