ßßß Cookit - przepis na Placki z dyni

Placki z dyni

nazwa

Wykonanie

Pyszne placki z dyni na weekendowy podwieczorek, albo na śniadanie. Jeśli masz w lodówce puree z pieczonej dyni, to placki zjesz w ciągu 15 minut od wejścia do kuchni. Są pyszne i puszyste. By były zdrowsze zastąpiłam mąkę pszenną, mąką orkiszową. Te placki dyniowe są słodkie same w sobie, więc wystarczy jogurt i bezcukrowe powidła śliwkowe . Przepis bazowy z tej strony.
Składniki:
[3 duże porcje śniadaniowe]
200 g puree z upieczonej dyni*
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
2 średnie jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki (ok. 50 g) roztopionego masła klarowanego lub 1 i 1/2 łyżki masła i 1/2 łyżki oleju - do smażenia
2 - 3 łyżki cukru (oczywiście płaskie)
1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 lub zwykłej pszennej
2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
mała szczypta soli
1/3 szklanki mleka (opcjonalnie)
Do podania: powidła śliwkowe i jogurt naturalny
Wykonanie:
W misce wymieszać purée z upieczonej dyni z jogurtem naturalnym (nie musimy dodawać jogurtu jeśli puree z dyni było rzadkie, wodniste). Następnie krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju, dodać cukier oraz mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Wszystko krótko zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej kwaśniej śmietany, więc ja dodatkowo rozrzedziłam je mlekiem.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i posmarować ją olejem albo rozpuścić odrobinę masła (podczas smażenia kolejnej partii placków trzeba będzie dodać trochę tłuszczu. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2- 2 , 5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 1-2 minuty. Podawać na ciepło.
Placki świetnie smakują z jogurtem i powidłami śliwkowymi.
Część przygotowanego na surowo ciasta wykorzystałam od razu po przygotowaniu, drugą partię wysmażyłam po kilkunastu godzinach leżakowania ciasta w lodówce. Smakowi placków raczej to nie zaszkodziło.
*Jak upiec dynię? Około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki wraz z "włosami" okalającymi pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość. Wystudzić. Resztę przechowywać w lodówce i zużyć do innych celów. Można też je zamrozić oraz zawekować.
***
puree z upieczonej dyni możesz wykorzystać np. do zrobienia ciasta dyniowego
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2013/11/placki-z-dyni.html