ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula

nazwa

Wykonanie

Karmelizowanie cebuli wydobywa z niej naturalną słodycz. Wymaga to trochę czasu, ale warto jest czekać - by dodać ją do kanapek, tarty czy mięsa. To tylko kilka prostych składników, a efekt - zdecydowanie do powtórki. Bardzo polecam - na ciepło i na zimno.
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
60 g masła
2 łyżki oleju/oliwy
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku [a jeszcze lepiej świeżego]
duża szczypta soli
Wykonanie:
Cebulę obrać*. Pokroić w piórka.
W szerokim garnku z grubym dnem albo na patelni, rozgrzać masło i olej, dodać pokrojoną cebulę. Na małym ogniu powoli ją karmelizować, mieszając od czasu do czasu. Cebula ma zmięknąć i być szklista, a nie zbrązowieć. Smażyć na minimalnym ogniu około 30 minut, następnie posolić, dodać cukier - który przyspieszy karmelizację. Potrzymać na ogniu dalsze 5 minut, dodać ocet balsamiczny i tymianek, odparować ocet - zajmie to kilka minut. I gotowe. Można pominąć tymianek i ocet balsamiczny - w wersji podstawowej, ale te dodatki są bardzo smaczne.
*suche, zewnętrzne warstwy cebuli warto zachować - to naturalny barwnik do jajek, a Wielkanoc tuż tuż :)
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/04/karmelizowana-cebula.html