Wykonanie
Karmelizowanie
cebuli wydobywa z niej naturalną
słodycz. Wymaga to trochę czasu, ale warto jest czekać - by dodać ją do kanapek, tarty czy
mięsa. To tylko kilka prostych składników, a efekt - zdecydowanie do powtórki. Bardzo polecam - na ciepło i na zimno.Składniki:1 kg
czerwonej cebuli60 g
masła2 łyżki oleju/oliwy1 łyżeczka
cukru brązowego1 łyżka
octu balsamicznego1/2 łyżeczki suszonego
tymianku [a jeszcze lepiej świeżego]duża szczypta
soliWykonanie:
Cebulę obrać*. Pokroić w piórka.W szerokim garnku z grubym dnem albo na patelni, rozgrzać
masło i
olej, dodać pokrojoną
cebulę. Na małym ogniu powoli ją karmelizować, mieszając od czasu do czasu.
Cebula ma zmięknąć i być szklista, a nie zbrązowieć. Smażyć na minimalnym ogniu około 30 minut, następnie posolić, dodać
cukier - który przyspieszy karmelizację. Potrzymać na ogniu dalsze 5 minut, dodać
ocet balsamiczny i
tymianek, odparować
ocet - zajmie to kilka minut. I gotowe. Można pominąć
tymianek i
ocet balsamiczny - w wersji podstawowej, ale te dodatki są bardzo smaczne.*suche, zewnętrzne warstwy
cebuli warto zachować - to naturalny barwnik do
jajek, a Wielkanoc tuż tuż :)