ßßß Cookit - przepis na Grochówka

Grochówka

nazwa

Wykonanie

Jeszcze rok temu zarzekałabym się, że ta zupa NIGDY nie będzie w mojej kuchni. A tu proszę - klasyka polskich zup.
Składniki:
500g suszonego grochu łuskanego połówki*
2,5l wody
160g boczku wędzonego - w kawałku
4 małe ziemniaki
2 małe marchewki
1/3 małego selera
1 pietruszka
1/2 dużej cebuli
1 liść laurowy
5 szt. ziela angielskiego
pieprz, sól
majeranek
kminek mielony**
szczypta gałki muszkatołowej
ząbek czosnku
ew. nieco czubata łyżka mąki do zasmażki [można pominąć, bo zupa jest gęsta]
Wykonanie:
Groch zalać 1,5l wody, gotować do miękkości - około godziny. W połowie gotowania dodać boczek.
Gdy groch będzie miękki, dać liść laurowy i ziele angielskie, stopniowo dodać: pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce marchewkę, seler i pietruszkę. Gdy ziemniaki będą miękkie wyjąć liść laurowy, ziele angielskie i boczek. W trakcie gotowania zupa gęstnieje, dolewałam wody, w sumie 1 litr [można oczywiście dać trochę więcej, moja wyszła bardzo gęsta] .
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojony w kostkę boczek. Można dodać też łyżkę mąki i zrobić zasmażkę [i rozprowadzić wodą], dodać do zupy. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, dodać do zupy.
Grochówkę przyprawić solą, pieprzem, majerankiem - świeżym i/lub suszonym - rozcierając go wcześniej w dłoniach [...dla aromatu ziół], można także dodać kminek mielony i gałkę muszkatołową.
*szybciej się gotuje - około godziny, nie trzeba namaczać całą noc jak to jest w przypadku grochu w całości
**nie wiem co na to tradycjonaliści, ale dodałam kminek z uwagi na jego fenomenalne wręcz właściwości niwelujące [a przynajmniej znacznie ograniczające] ciężkostrawność potraw z kapusty, grochu itd.
____
Przepis przygotowany w ramach akcji Gotujemy po polsku.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/11/grochowka.html