Wykonanie
To niekoniecznie jest prawdziwe orientalne danie, raczej domowe jego wariacje. Zamiast
grzybów można by dac
kurczaka, dodac
orzechów nerkowca,
kiełków itd. Podane danie jest bardzo ostre (zeby je zlagodzic, mozna dac czuszkę bez pestek i mniej ilosciowo). Wszystkie składniki kupiłam pod Halą Mirowską (na stoisku u podstarzałego hippisa). 2 porcje - jako samodzielne danie.Składniki:1 mała
kapusta pekińska (po poszatkowaniu 270 gram)1 mała
papryka żółta12 kapeluszy
grzybów pachnących (uprzednio namoczonych w wodzie)1 czuszkagruby
szczypiorek wraz z mini
cebulką (3 łyzki)2 łyzeczki słodkiego sosu
chili2 łyzeczki
sosu rybnego1 łyzeczka
octu ryzowego1 łyzeczka
sosu sojowego1 łyzeczka
oleju sezamowego2 łyzki
oleju3 gałązki
kolendry o grubych łodygach (kupowanej na wagę, ok. 2 zl) - mozna zastapic
kolendrą w listkachsok z połowy
limonki1 bardzo duzy ząbek
czosnku (lub 2 mniejsze)ok. 2 łyzeczki drobno posiekanego
imbiruWykonanie:
Kapustę szatkujemy, drobno kroimy czuszkę (u mnie z pestkami),
paprykę kroimy w kostkę. Namoczone wczesniej
grzyby wyciskamy z nadmiaru
wody i kroimy w paseczki. Siekamy
szczypiorek i
kolendrę.
Imbir i
czosnek bardzo drobno siekamy.W garnku (duzej patelni/woku) rozgrzewamy
olej, wrzucamy
czosnek i
imbir. Po ok. 20 sekundach dodajemy pozostale warzywa. Przyprawiamy
sosem sojowym, rybnym,
octem ryzowym,
sokiem z limonki, sosem
chili i
olejem sezamowym. Mieszajac od czasu do czasu dusimy warzywa przez ok. 4-5 minuty (mozna przykryc) - az warzywa lekko zmiękną, ale
kapusta pozostanie lekko chrupiąca. Moim zdaniem nie trzeba dosalac. Podajemy gorące.