ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto na maślance z żurawiną i kruszonką

Migdałowe ciasto na maślance z żurawiną i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasta na maślance zazwyczaj piekę latem bo są ekspresowe, łatwe i najczęściej występują ze świeżymi owocami, których latem przecież nie brakuje. Ale to, że jest już późna jesień nie przeszkadza, żeby takie ciasto upiec - można również z owocami mrożonymi- a tym bardziej, że ja miałam świeżą żurawinę. Ciasto wyszło puszyste, mięciutkie i dzięki żurawinie bardzo wyraziste. Bardzo polecam.
Składniki:
3 jaja
1 szklanka cukru ( dałam 3/4)
2,5 szklanki mąki
szklanka maślanki ( pokojowej temperaturze)
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru brązowego
Składniki na kruszonkę
1/2 kostki masła (125 g)
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
1/2 szklanki cukru
szklanka świeżej żurawiny + 4 łyżki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem. Żurawiny rozdrobnić blenderem i wymieszać z cukrem. Nagrzać piekarnik do 170–180 st. C (z termoobiegiem).Wszystkie składniki poza owocami wymieszać mikserem na gładko. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem, na wierzchu rozłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 min (sprawdzić patyczkiem).
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/11/Migdalowe-ciasto-na-maslance-z-zurawina-i.html