ßßß Cookit - przepis na Maślankowe ciasto z malinami i kruszonką

Maślankowe ciasto z malinami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dni są takie piękne, że ciasto maślankowe z malinami i kruszonką wspaniale wpisuje się w tę jesienną ale słoneczną aurę. Smakuje wspaniale. Jest wilgotne, pachnące i chrupiące na wierzchu. Po prostu rewelacja. To chyba już ostatnie moje ciasto ze świeżymi malinami w tym roku. Następnym razem będę musiała skorzystać z mrożonych.
Składniki:
3 jaja
1 szklanka cukru ( dałam 3/4)
2,5 szklanki mąki
szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru brązowego
Składniki na kruszonkę
1/2 kostki masła (125 g)
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
1/2 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.
Nagrzać piekarnik do 170–180 st. C (z termoobiegiem).Wszystkie składniki poza owocami wymieszać mikserem na gładko. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem, na wierzchu rozłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 min (sprawdzić patyczkiem).
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/09/Maslankowe-ciasto-z-malinami-i-kruszonka.html