Wykonanie
W powietrzu czuć jesień. Powoli trzeba będzie kończyć wakacje a rozgrzewające zupy i aromatyczne ciasta zastąpią chłodniki czy serniki na zimno. Nie mam nic przeciwko jesieni bo jest to najbardziej malownicza
pora roku a w kuchni sezon jesienny jest tak samo obfity w ciekawe potrawy jak letni. Takie ciasto
bananowe będzie idealnie pasowało do filiżanki aromatycznej
herbaty lub kubka gorącego
mleka. podczas zbliżających się chłodnych wieczorów.
Składniki:200 g
gorzkiej czekolady200 g miękkiego
masła3
jajka (w pokojowej temperaturze)150 g
maślanki ( w pokojowej temperaturze)250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2-3 dojrzałe
bananyCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej razem z
masłem. Do drugiej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier oraz rozmieszane
jajka,
maślankę, ekstrakt
waniliowy i miksować na wolnych obrotach. Dodać przestudzoną
czekoladę i ponownie zmiksować. Gdy masa jest już gładka dodać pokrojone w kostkę
banany i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 23/11 cm wyłożonej papierem i wysmarowanej
masłem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto posypać
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową.Smacznego:)