Wykonanie
Zdarza się wam tak, że macie wielką ochotę na ciasto a w domu pustki? Ja tak miałam ostatnio. Myślałam, że przetrzymam, najlepiej byłoby jakbym poszła spać, no ale było odrobinę za wcześnie. Tak więc nie patrząc , że niedziela godzina 17, zabrałam się za ten chlebek.
Masło powinno być w pokojowej temperaturze więc skorzystałam ze wspaniałego wynalazku ludzkości jakim jest kuchenka mikrofalowa. To ekspresowe ciasto umiliło nam niedzielny wieczór.
ŹródłoSkładniki:200 g miękkiego
masła1/2-3/4 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki
białego cukru1 łyżeczka
cynamonu3
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego230 g
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka1 kwaśne
jabłko1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaZmieszać
cukier z
cynamonem.
Masło utrzeć z
białym cukrem do białości. Wbijać po jednym
jajku i ubijać dalej. Połączyć
mąkę z proszkiem. Dodawać
mąkę i
mleko do ciasta na przemian, zaczynając i kończąc na
mące. Pokrojone w kostkę
jabłko obtoczyć w brązowym cukrze. Na przygotowaną wcześniej keksówkę wyłożyć połowę masy, ułożyć kawałki
jabłka, delikatnie je "wetknąć" w ciasto i wyłożyć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnik i piec ok. 45 min., do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)