Wykonanie
To pyszne danie pochodzi z kuchni irlandzkiej. Czasami najprostsze rozwiązania są naprawdę genialne. Jest to rodzaj
pure ziemniaczanego, odrobinę wzbogaconego innymi dodatkami. Smak duszonej na
maśle kapusty już jest wspaniały a gdy dodałam ją do tłuczonych
ziemniaków wyszło danie nie do opisania pyszne. I pomyśleć, że to tylko
ziemniaki i
kapusta. Idealne o tej
porze roku kiedy stare
ziemniaki już nie smakują tak dobrze a w sklepach pojawiła się
młoda kapusta. Tak nam posmakowało to danie że w ciągu tygodnia robiłam je trzy
razy.
Składniki:2 kg
ziemniaków150 g
masła500 g
kapusty100-150 ml gorącego
mleka4 łyżki posiekanej
natki pietruszkiposiekany
koperekKapustę poszatkować. Na głębokiej patelni rozgrzać 50 g
masła, wrzucić poszatkowaną
kapustę, posolić, chwilę przesmażyć. Dodać kilka łyżek
wody i dusić ok. 5 min.
Ziemniaki ugotować. Gorące stłuc, dodać resztę
masła,
kapustę,
mleko,
pietruszkę. Wszystko dokładnie zmiażdżyć na gładką masę. Podawać posypane
koperkiem.Smacznego:)