ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z malinami

Ciasto kokosowe z malinami

nazwa

Wykonanie

Łączenie smaków jest bardzo wciągające. Kiedyś już próbowałam maliny z kokosem ale dzisiejsze ciasto, dzięki użyciu mleczka jest na wskroś kokosowe. Dodatek wiórek nie jest niezbędny ale moim zdaniem podnosi jego atrakcyjność, no chyba, że ktoś ich po prostu nie lubi. Maliny pasują do tego ciasta jak żadne inne owoce. Ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Miłośnikom duetu kokosowo- malinowego szczerze polecam:)
Źródło: Stary zeszyt + moja modyfikacja
Składniki:
200 g miękkiego masła
4 jajka
120 g cukru
100 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka kokosowego
szklanka malin
Składniki na lukier kokosowy:
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
ok. 1 łyżki likieru kokosowego
Wszystkie składniki lukru dokładnie utrzeć. Masa powinna być gładka i lśniąca, jeśli jest za dużo płynu, należy dodać trochę więcej cukru.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem i ucierając nadal dodawać po jednym jajku. Gdy masa jest już gładka dodać wiórki i na przemian mleko kokosowe z mąką z proszkiem, zaczynając i kończąc na mące. Wyłożyć połowę masy do przygotowanej formy, rozłożyć maliny i przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 55-60 min. Przed wyjęciem z formy dokładnie ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/08/Ciasto-kokosowe-z-malinami.html