ßßß Cookit - przepis na Buła drożdżowa z żurawiną

Buła drożdżowa z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na kolejną odsłonę ciasta drożdżowego. Puszyste, mięciutkie, po prostu pyszne. Dodatkową atrakcją jest żurawina, chociaż możecie dać rodzynki, jeśli wolicie.
Składniki:
300 g mąki
12 g drożdży świeżych
125 letniego mleka
szklanka suszonej żurawiny
1 jajko
50 g roztopionego masła
45 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Z drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut). Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, dodać żurawinę,wyłożyć do głębokiej formy, wcześniej wysmarowanej masłem, Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 40 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/04/Bula-drozdzowa-z-zurawina.html