Wykonanie
Dawno już miałam upatrzony przepis Nigelli na
szynkę w coca coli ale ciągle się powstrzymywałam. Dopiero po żeberkach nabrałam pewności, że można przyrządzić
mięso w słodkim jak by nie było
napoju bez szkody dla
mięsa i spożywających. Przepis jest na kulkę
mięsa, ja zrobiłam w kawałkach bo mi się śpieszyło, ale smak pozostał ten sam. (przynajmniej mam taką nadzieję)
![](/Data/Images/eksplozjasmaku.blox.pl\2012_slash_01_slash_Szynka-w-coca-coli/l/435574565.JPG)
Źródło: Nigella gryzie ( z moimi zmianami)
Szynka:1 (ok. 2kg)
szynka z kością ( u mnie kawałki)1 obrana i przekrojona na pół
cebula1 2-litrowa Coca-ColaPolewa:1 garść
goździków1 łyżka stołowa melasy (lub
miodu)2 łyżeczka
musztardy2 łyżki stołowe
cukru Demerara lub
brązowego cukru (pominęłam)Nastawić piekarnik na 260°C. Do dużego garnka włożyć
szynkę z
cebulą i zalać coca-colą. Na średnim ogniu doprowadzić colę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i przykryć garnek (ale niezbyt szczelnie), gotować ok. 2,5h.( u mnie znacznie krócej) Wyciągnąć
szynkę z garnka i odstawić do wystygnięcia, zachować płyn.
Ostrym nożem odciąć skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu.
Potem wyciąć w
szynce wzory karo i w każdy wetknąć
goździk.
Mięso posmarować melasą i
musztardą oraz
cukrem. Brytfannę wyłożyć folią aluminiową, włożyć
szynkę i piec ok. 10 min. Od razu podawać.Smacznego:)