Wykonanie
Eksplozja smakuDobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Wiosenka Eksplozja SmakuUtwórz swoją wizytówkęPisz blog
zamów newsletterBlog > Komentarze do wpisu«
Pomarańczowo - granatowa ...Karaibska potrawka z
kurczaka »
Składniki:450 g
gorzkiej czekolady ( co najmniej 70 %)280 ml kremówki (36%)pół łyżeczki
cynamonuok. 1 szklanka cacao do obtoczenia
trufliCzekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w rondelku razem ze
śmietanką. Gotować na bardzo małym ogniu ( i najlepiej w garnku z grubym dnem) do czasu aż
czekolada się rozpuści i utworzy ze
śmietanką jednolita masę. Zdjąć z ognia, dodać
cynamon i przełożyć do miseczki. Kiedy masa będzie miała temperaturę pokojową włożyć ją do lodówki na kilka godzin (ok. 4) Dwiema łyżeczkami formować kulki (lub rękoma, ale
czekolada będzie się przyklejać do rąk), wrzucić
truflę do cacao i obtoczyć. Ja, za pomocą szpatułki nadałam
truflom kształt widoczny na zdjęciu.Smacznego:)poniedziałek, 15 lutego 2010, wiosenka27poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze