Wykonanie
Dziś będzie bardzo słodko - ale nie mdło. Nie ma lepszego pomysłu na poranną rozgrzewkę niż gęsta, gorąca
czekolada. Prawdziwy zastrzyk energii i dobrego humoru!Gorąca
czekolada - składniki na dwa solidne
kubki :-)300 ml
mleka300 ml
śmietanki 30%1 tabliczka dobrej
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonych
goździkówszczypta
chiliMleko mieszamy w rondelku ze
śmietanką,
cukrem i
przyprawami, podgrzewamy aż będzie gorące (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić, tak by powstała gładka, gęsta masa.Przelewamy do kubków i od razu przystępujemy do degustacji :-)Drugim
czekoladowym hitem w sam raz na jesienną chandrę jest zastąpienie
chili kawałkiem marcepanu. W tej pysznej wersji nie dodajemy
cukru pudru - marcepan jest wystarczająco słodki.
Bita śmietana na wierzchu gorącej
czekolady to klasyka, ale ja polecam posypanie
napoju uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi. Zdrowiej i smaczniej :-)