Od dawna jestem wielbicielką ciasta francuskiego. Zawsze mam przynajmniej jeden arkusz w lodówce i kiedy mi się zachce coś smacznego, wyciągam, kroję w kwadraty lub inny kształt i nadziewam na słodko, na słono, jak się da i w zależności od tego co jest w lodówce. Pokazywałam już francuskie koperty z kurczakiem, rożki z nutellą, warkocz z kurczakiem i kwadraty z pomidorami . Dzisiaj z okazji Dnia Jabłka przedstawiam paczuszki z jabłkami. Przepis nie jest skąplikowany: ciasto francuskie i jabłka. Dawniej po prostu wkładałam jabłka do ciasta ale niedawno widziałam u Viridianki fajniejszy sposób na jabłka i postanowiłam go wypróbować. Bardzo mi posmakował i od teraz będę tak przyrządzać jabłka.Składniki:1 arkusz ciasta francuskiego2 duże jabłkasok z połówki cytrynykilka łyżek cukru brązowegopół kostki masłacynamonJabłka obrać i podsmażyć na maśle. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Chwilę pogotować na małym ogniu ale niezbyt długo, aby jabłka zachowały ładny kształt. Chwilę odczekać i nakładać jabłka na kwadraty wycięte z ciasta francuskiego. Skleić brzegi a wierzch posypać cukrem brązowym. Piec na rumiano.Smacznego:)