ßßß Cookit - przepis na Karczek pieczony w rękawie

Karczek pieczony w rękawie

nazwa

Wykonanie

Jeszcze jedna wersja mojego ulubionego mięska - karczku.
Składniki :
około 80 dag karczku
łyżka gotowej przyprawy ziołowej do mięsa wieprzowego
4 ząbki czosnku,
pietruszka, cebula
sól- około płaska łyżeczka, pieprz, papryka słodka mielona i chili - około pół łyżeczki, rozmaryn - łyżka suszonego
olej
Przygotowanie:
Wszystkie gotowe zioła wymieszać i dodać tyle oleju by utworzyły dość gęstą masę
Dodać do nich sól, roztarty czosnek, pieprz
Umyte mięso natrzeć przygotowaną marynatą, nakłuć w kilku miejscach,m włożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie
Po 8-9 godz. leżakowania mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni C.
Z kawałka 80 dag po upieczeniu pozostało 48 dag smacznego mięska, tj. tylko połowa, ale i tak warto było upiec :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/12/karczek-pieczony-w-rekawie.html