Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne, wilgotne ciasto o smaku
cytrynowym. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
mąka ziemniaczana 0,5 szklanek
cukier 0,75 szklanek
jajka 4 sztuk
margaryna 0,5 kostek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
cytryna 1 sztuk
cukier puder 1 szklanek
mleko 3 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
skórka cytrynowa kandyzowana według uznania
olej 0,25 szklanekWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem, dodać
mąki wymieszane z proszkiem, skórkę otartą z wyszorowanej
cytryny oraz wyciśnięty sok, wlać wystudzoną rozpuszczoną
margarynę z
olejem. Wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia (lub upiec w formie do babek). Piec ok. 55 minut w 180 stopniach.
Lukier cytrynowy:
cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami gorącego
mleka, dodać do smaku
sok z cytryny i posiekaną kandyzowaną skórkę, dobrze wymieszać. Gotowym lukrem oblać zimne ciasto.Uwagi:Skórkę kandyzowaną
cytrynową można zastąpić -
pomarańczową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocKomentarze:Autor: EspenData: 2011-03-17Ja jestem 2 Norwegii i tu u nas to ciasto jest najlepsze :)Autor:
kasia 13 latek xDData: 2010-06-05pyszne jak zawsze. gorąca polecam. jeszcze lepsze gdy
lukier zrobi się tylko z
cukru pudru i soku z 1
cytryny. pychotka!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: