ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z lukrem

Ciasto cytrynowe z lukrem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszne, wilgotne ciasto o smaku cytrynowym. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
mąka ziemniaczana 0,5 szklanek
cukier 0,75 szklanek
jajka 4 sztuk
margaryna 0,5 kostek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
cytryna 1 sztuk
cukier puder 1 szklanek
mleko 3 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
skórka cytrynowa kandyzowana według uznania
olej 0,25 szklanek
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem, skórkę otartą z wyszorowanej cytryny oraz wyciśnięty sok, wlać wystudzoną rozpuszczoną margarynę z olejem. Wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia (lub upiec w formie do babek). Piec ok. 55 minut w 180 stopniach.
Lukier cytrynowy: cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami gorącego mleka, dodać do smaku sok z cytryny i posiekaną kandyzowaną skórkę, dobrze wymieszać. Gotowym lukrem oblać zimne ciasto.
Uwagi:
Skórkę kandyzowaną cytrynową można zastąpić - pomarańczową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Espen
Data: 2011-03-17
Ja jestem 2 Norwegii i tu u nas to ciasto jest najlepsze :)
Autor: kasia 13 latek xD
Data: 2010-06-05
pyszne jak zawsze. gorąca polecam. jeszcze lepsze gdy lukier zrobi się tylko z cukru pudru i soku z 1 cytryny. pychotka!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7562/Ciasto-cytrynowe-z-lukrem