ßßß Cookit - przepis na Pizza rustica

Pizza rustica

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 20 gramów
salami 100 gramów
mozzarella 100 gramów
karczochy marynowane 200 gramów
przecier pomidorowy 6 łyżek stołowych
listki bazylii 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ciasto: w przesianej mące zrobić wgłębienie, wsypać pokruszone drożdże, wlać kilka łyżek wody i w nim zrobić rozczyn z niewielka ilością mąki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wlać ok. szklanki wody, dodać pół łyżeczki soli i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić na 60 minut w cieple miejsce.
Salami i ser pokroić na plasterki. Karczochy osączyć. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na 2-3 placki. Ułożyć je na natłuszczonej oliwa blasze, unosząc nieco brzegi. Posmarować przecierem pomidorowym, oprószyć sola oraz pieprzem. Ułożyć salami, mozzarellę oraz karczochy. Piec 25 minut w 250 stopniach. Udekorować listkami bazylii.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12335/Pizza-rustica