Wykonanie
VermouthCharakterystyka-
wino gronowe produkowane z dodatkami
ziół,
alkoholu,
cukru, karmelu i
wody. Pochodzi głownie z Francji i Włoch.Produkcja-
wermut wyrabia się na kilka sposobów, używając zawsze jako główne składniki tzw.
Wina bazowego (czerwonego lub białego), stanowiącego ogólnie około 70 – 75% składu produktu finalnego.Odpowiednio przygotowane i sklarowane
wino jest mieszane z dodatkiem destylatów i nalewów na wiele gatunków
ziół i korzeni, dosładzane
syropem cukrowym i mieszane ze
spirytusem rektyfikowanym lub destylatem winnym.Klasyfikacja – tradycyjny i podstawowy podział
wermutów zawiera w sobie jednocześnie ich klasyfikację pod względem barwy i smaku.
Wermuty dzielą się zatem następująco:EXTRA DRY lub DRY-
wermut biały, wytrawnyBIANCO- biały, słodkiROSSO- czerwony, słodkiBITTER lub AMARO – czerwony , słodko-gorzkawyFRUIT FLAVOURED VERMOUTH-
wermut owocowy, o różnych odcieniach
smakowych, Np:
pomarańczowymPodawanie –
wermut jest popularnym
napojem aperitifowym , konsumowanym przed posiłkiem w kieliszkach
winnych lub z
lodem (on-the-rock) czy z
wodą sodową.
Wermut jest podstawowym składnikiem wielu
napojów mieszanych, zwłaszcza Martini i Manhattan.
Marki- Włoskie: Martini,Cinzano,GaniciaFrancuskie: Chamery, dolly, noilly, pratt
Vermouth
SherryCharakterystyka: Hiszpańskie
białe wino, wzmocnione, produkowane w typach od wytrawnego, jak naturalny aperitif, do bardzo słodkiego, o swoistym, zharmonizowanym bukiecie i wspaniałym smaku, bardzo wysokiej jakości wielce ceniony na świecie, zwłaszcza w krajach anglosaskich.Klasyfikacja- ze względu na smak wyróżnia się następujące rodzaje
sherry:
FINO SHERRY- najwytrawniejsze ze wszystkich rodzajów
sherry. Jest jasnożółte i ma delikatny posmak
migdałów. Najczęściej serwowane jako klasyczny aperitif.MANZANILIA
SHERRY- (inna odmiana
fino) jest lekki, świeże i aromatyczne, nieco cierpkie w smaku i wybitnie wytrawne.AMONTILLADO
SHERRY- to
sherry barwy bursztynowej , półwytrawne. Produkowane jest także w odmianach medium I medium dry.OLOROSSO
SHERRY-ciemnobrązowe dojrzałe
sherry. Ma posmak
orzechów włoskich.CREAM
SHERRY- to wyselekcjonowane Olorosso, bardzo słodkie i prawdziwie ciemne
sherry.
SherryMaderaCharakterystyka- jest to
wino południowe, które produkuje się wyłącznie na portugalskiej wyspie Madera leżącej u zachodnich wybrzeży Afryki. Występuje wiele odmian o zróżnicowanej zawartości
cukru.Klasyfikacja-dodatkowa nazwa informuje o gatunku użytego do produkcji szczepu
winnego:BUAL- lekkie niezbyt słodkieVERDELHO- półwytrawne z lekkim posmakiem
mioduMALWESIER- to najsłodsze
winoSERCIAL- najbardziej wytrawne
Porto (
porto,
Oporto, Portwein)Charakterystyka: Jedno z najbardziej znanych win południowych świata. Jego ojczyzna jest południowa Portugalia.Klasyfikacja: zasadnicze odmiany
porto to:Vintage
Port- czerwone, jednego udanego rocznika (podanego na etykiecie) najwyższej jakości.Po 18 do 24 lat dojrzewa w beczce, następnie jest rozlewana do butelek i pozostawione na kolejne 6- 20 lat.Po tym czasie
wino osiąga odcień brunatny i nabiera tendencji do zrzucenia osadu na dnie butelki.Tawny
port – czerwone , wysokiej jakości, jest kupażem kilku roczników i w odróżnieniu od poprzedniego leżakuje w beczkach przez ok.8 lat, nabierając barwy brunatnej.
Ruby Port-czerwone, najbardziej słodkie i o najkrótszym procesie dojrzewania (kilka lat)\White
Port- białe, o złocistym kolorze, wytrawne, aperitifem.Podawanie: w krajach anglosaskich i w Portugalii czerwone
porto pije się często do
sera pod koniec posiłków lub na deser. Natomiast biały jest wyśmienitym aperitifem.
PortoMalagaCharakterystyka: Białe naturalne
wino Hiszpańskie produkowane tylko w rejonie
Malaga.Jako
młode wino ma słomkowy kolor, jako stare- staje się ciemno brązowe.
Malaga zawiera ok. 17%
alkoholu.Klasyfikacja- na etykiecie można się spotkać z takimi określeniami jak:Color- oznacza to iż
wino jest słodkieSec- oznacz to że
wino jest wytrawnePodawanie – Słodkie-
malagi są klasycznymi
winami deserowymi jednakże wytrawne popularnym aperitifem.TokajCharakterystyka: węgierskie
wino białe , o słomkowej lub złocistej barwie, produkowane w typach od wytrawnego do bardzo słodkiego, o specyficznym, doskonałym bukiecie i zharmonizowanym smaku.
Daje się dobrze i długo przechowywać zwłaszcza typy deserowe, ponadto jest jednym z najwytrawniejszych win (nazywany „dębem wśród win” ) pochodzi z rejonu Tokaj
Tokaj