ßßß Cookit - przepis na Sherry

Sherry

nazwa

Wykonanie

Vermouth
Charakterystyka- wino gronowe produkowane z dodatkami ziół, alkoholu, cukru, karmelu i wody. Pochodzi głownie z Francji i Włoch.
Produkcja- wermut wyrabia się na kilka sposobów, używając zawsze jako główne składniki tzw. Wina bazowego (czerwonego lub białego), stanowiącego ogólnie około 70 – 75% składu produktu finalnego.
Odpowiednio przygotowane i sklarowane wino jest mieszane z dodatkiem destylatów i nalewów na wiele gatunków ziół i korzeni, dosładzane syropem cukrowym i mieszane ze spirytusem rektyfikowanym lub destylatem winnym.
Klasyfikacja – tradycyjny i podstawowy podział wermutów zawiera w sobie jednocześnie ich klasyfikację pod względem barwy i smaku. Wermuty dzielą się zatem następująco:
EXTRA DRY lub DRY- wermut biały, wytrawny
BIANCO- biały, słodki
ROSSO- czerwony, słodki
BITTER lub AMARO – czerwony , słodko-gorzkawy
FRUIT FLAVOURED VERMOUTH- wermut owocowy, o różnych odcieniach smakowych, Np: pomarańczowym
Podawanie – wermut jest popularnym napojem aperitifowym , konsumowanym przed posiłkiem w kieliszkach winnych lub z lodem (on-the-rock) czy z wodą sodową. Wermut jest podstawowym składnikiem wielu napojów mieszanych, zwłaszcza Martini i Manhattan.
Marki- Włoskie: Martini,Cinzano,Ganicia
Francuskie: Chamery, dolly, noilly, pratt
Vermouth
Sherry
Charakterystyka: Hiszpańskie białe wino, wzmocnione, produkowane w typach od wytrawnego, jak naturalny aperitif, do bardzo słodkiego, o swoistym, zharmonizowanym bukiecie i wspaniałym smaku, bardzo wysokiej jakości wielce ceniony na świecie, zwłaszcza w krajach anglosaskich.
Klasyfikacja- ze względu na smak wyróżnia się następujące rodzaje sherry:
FINO SHERRY- najwytrawniejsze ze wszystkich rodzajów sherry. Jest jasnożółte i ma delikatny posmak migdałów. Najczęściej serwowane jako klasyczny aperitif.
MANZANILIA SHERRY- (inna odmiana fino) jest lekki, świeże i aromatyczne, nieco cierpkie w smaku i wybitnie wytrawne.
AMONTILLADO SHERRY- to sherry barwy bursztynowej , półwytrawne. Produkowane jest także w odmianach medium I medium dry.
OLOROSSO SHERRY-ciemnobrązowe dojrzałe sherry. Ma posmak orzechów włoskich.
CREAM SHERRY- to wyselekcjonowane Olorosso, bardzo słodkie i prawdziwie ciemne sherry.
Sherry
Madera
Charakterystyka- jest to wino południowe, które produkuje się wyłącznie na portugalskiej wyspie Madera leżącej u zachodnich wybrzeży Afryki. Występuje wiele odmian o zróżnicowanej zawartości cukru.
Klasyfikacja-dodatkowa nazwa informuje o gatunku użytego do produkcji szczepu winnego:
BUAL- lekkie niezbyt słodkie
VERDELHO- półwytrawne z lekkim posmakiem miodu
MALWESIER- to najsłodsze wino
SERCIAL- najbardziej wytrawne
Porto (porto, Oporto, Portwein)
Charakterystyka: Jedno z najbardziej znanych win południowych świata. Jego ojczyzna jest południowa Portugalia.
Klasyfikacja: zasadnicze odmiany porto to:
Vintage Port- czerwone, jednego udanego rocznika (podanego na etykiecie) najwyższej jakości.
Po 18 do 24 lat dojrzewa w beczce, następnie jest rozlewana do butelek i pozostawione na kolejne 6- 20 lat.
Po tym czasie wino osiąga odcień brunatny i nabiera tendencji do zrzucenia osadu na dnie butelki.
Tawny port – czerwone , wysokiej jakości, jest kupażem kilku roczników i w odróżnieniu od poprzedniego leżakuje w beczkach przez ok.8 lat, nabierając barwy brunatnej.
Ruby Port-czerwone, najbardziej słodkie i o najkrótszym procesie dojrzewania (kilka lat)\
White Port- białe, o złocistym kolorze, wytrawne, aperitifem.
Podawanie: w krajach anglosaskich i w Portugalii czerwone porto pije się często do sera pod koniec posiłków lub na deser. Natomiast biały jest wyśmienitym aperitifem.
Porto
Malaga
Charakterystyka: Białe naturalne wino Hiszpańskie produkowane tylko w rejonie Malaga.
Jako młode wino ma słomkowy kolor, jako stare- staje się ciemno brązowe. Malaga zawiera ok. 17% alkoholu.
Klasyfikacja- na etykiecie można się spotkać z takimi określeniami jak:
Color- oznacza to iż wino jest słodkie
Sec- oznacz to że wino jest wytrawne
Podawanie – Słodkie- malagi są klasycznymi winami deserowymi jednakże wytrawne popularnym aperitifem.
Tokaj
Charakterystyka: węgierskie wino białe , o słomkowej lub złocistej barwie, produkowane w typach od wytrawnego do bardzo słodkiego, o specyficznym, doskonałym bukiecie i zharmonizowanym smaku.
Daje się dobrze i długo przechowywać zwłaszcza typy deserowe, ponadto jest jednym z najwytrawniejszych win (nazywany „dębem wśród win” ) pochodzi z rejonu Tokaj
Tokaj
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/216