ßßß
Do ryb i mięs obowiązkowo podaje się małe ziemniaczki, gotowane w mundurkach w niewielkiej ilości wody z dodatkiem sporej porcji gruboziarnistej soli. Zamiennikiem ziemniaczków jest najczęściej kaszka kuskus, jeden z produktów zapożyczonych z kuchni arabskiej.Słynna zupa sopa mallorquina właściwie w niczym nie przypomina tradycyjnej zupy. Jest to danie jednogarnkowe z kapusty i mięsa, gotowanych w glinianym garnku.Z racji swego położenia geograficznego – archipelag wysp – ryby i owoce morza są produktami na porządku dziennym w jadłospisie mieszkańców. Na słonecznym archipelagu plony zbiera się cztery razy do roku. Nie brakuje więc warzyw i owoców z których mieszkańcy wysp przyrządzają od wieków w tradycyjny sposób lekkostrawne i delikatne w smaku potrawy.
Cóż, z racji klimatu i położenia wyspy te, a w szczególności Ibiza i Majorka to Mekka turystów z całej Europy. Taka popularność miejsca na wypoczynek niesie też za sobą ujemne strony. Tradycyjna kuchnia musi walczyć z popularnością Fast Foodu – tanimi szybkimi daniami, niemającymi nic wspólnego z tradycyjną lokalną, zdrową kuchniąCóż, tradycja często musi ustąpić popularności hamburgera, frytek czy też kawałków kurczaka w panierce. Ale mimo tak mocnej i napastliwej konkurencji o żołądki turystów ze strony Fast Foodu, tradycyjne lokalne dania serwowane w setkach małych i większych restauracji, knajpek i barów cieszą się uznaniem milionów turystów z całego świata. Warto będąc na plaży na Ibizie odwiedzić jakąś lokalną knajpkę i spróbować lokalnych specjałów.SmacznegoArT