Wykonanie
Niby zwykłe
ciasto drożdżowe, bez kruszonki czy
owoców, ale dzięki dużej zawartości
masła wydaje się dużo bogatsze w smaku niż nie jedno ciasto z kremem. Butterkuchen, bo tak brzmi w oryginale jego nazwa jest bardzo popularne w Niemczech, Holandii czy Danii. W Saksonii czy Westfalii jest ono integralną częścią wszystkich ważnych wydarzeń rodzinnych; chrztów, wesel, pogrzebów i dlatego jest też nazywane
ciastem "cierpienia i radości". Jeśli nie jesteście przekonani czy warto go piec, jego doskonałą wersję można też kupić w
sieci cukierni, z sową w logo, pod nazwą "placek
maślany".

Przepis od sylwii1607 z Galerii potraw (klik)Składniki na dużą blachę (ja zrobiłam zaledwie 1/4 ciasta gdyż jest nas tylko dwójka do jedzenia):400g
maki pszennej25g świeżych
drożdży125ml ciepłego
mleka30g
cukru70g roztopionego
masła1/2 łyżeczki
soli2
jajkaNa wierzch:100g
masła1/4 lyzeczki
soli50g
cukruopcjonalnie:1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu100g
płatków migdałowychWykonanie:Do
mleka dodać
drożdże, łyżkę
cukru, łyżkę
maki, wymieszać, przykryćściereczką i odstawić w cieple miejsce na okolo 15 minut. Po tym czasie domiski wysypać
make, dodać
jajka,
sól, resztę
cukru,
masło i zaczyn. Zagnieść lśniące, sprężysteciasto.Ciasto rozłożyć na całej blaszce, przykryć, odstawić ponownie dowyrośnięcia na jakieś 20-30 minut.Na cieście palcami zrobić dołki, w te dołki włożyć pokrojone w małą kostkę
masło, posypać
cukrem zmieszanym z
sola i
cynamonem, na koniec posypać
płatkami migdałowymi.Piekarnik nagrzewamy do 220°C, wkładamy ciasto, po 5 minutach zmniejszamytemp. do 200°C i pieczemy około 12-15 minut.
Migdały i
cynamon są opcjonalne, ja wolę bez, tylko z
masłem i
cukrem.Jeśli chcecie aby wasze ciasto było jeszcze bardziej maślane, polejcie je gorącym roztopionym
masłem zaraz po wyjęciu z piekarnika (około 50-100g
masła).
Masło wsiąknie w ciasto sprawiając, że będzie miejscami lekko mokre i ekstremalnie maślane.