Wykonanie
Tak zrobiony
kurczak doskonale nadaje się na imprezę typu "
piwo i meczyk". Dzięki metodzie odsłaniania kości (podpatrzonej u Ramsaya) nie pobrudzimy sobie palców.
Składniki na 2-3 osoby:Podudzia, czyli popularne "pałki" - sztuk 8Marynata:1 łyżka
oleju2 łyżki
sosu balsamicznego1/2 łyżki
musztardy djon2 łyżki
ketchupu1 łyżka powideł lub
dżemu (właściwie każdy bezpestkowy będzie dobry)1/2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 łyżki
miodu1 łyżka
sosu sojowego1 ząbek
czosnku1 łyżka słodkiej wędzonej
papryki w proszkukilka kropel
TabascosólWszystkie składniki wymieszaj. Pamiętaj, że to tylko propozycja, spróbuj sam/sama wymyślić jakąś fajną marynatę. Ja robiąc swoją inspirowałam się tą (klik).
Wykonanie:Podudzia umyć i osuszyć. Takie można już marynować lub można też poświęcić parę minut i przygotować je tak jak widać na zdjęciach, czyli pozbyć się skóry i chrząstki. W ten sposób mamy czystą kość i łatwiej się je.Nożem należy naciąć skórę naokoło kości w miejscu gdzie już nie ma
mięsa na "pałce".Ostrzem odsuwamy skórę w stronę stawu i chrząstki. Odcinamy końcówkę kości (tę ze zrolowaną skórą i chrząstką). Kość jest dość miękka i mając większy nóż nie powinno nam to sprawić kłopotu (można też kostkę naciąć i ręką ułamać).Tak przygotowane
mięso zamarynuj na kilka godzin. Jeśli jednak nie masz kilku godzin zostaw je w marynacie na 10-15 minut i też będą dobre.Rozgrzej piekarnik do około 180-200 stopni C.Metoda z patelnią grillową.Rozgrzej patelnię i grilluj na niej wyjęte z marynaty i lekko otrząśnięte podudzia po około 2 - 3 minuty, tak aby powstały przypieczone ślady po "grillu". Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej marynatą i zapiekaj około 40-60 minut aż będą przyrumienione.Metoda bez patelni.Jeśli nie masz patelni grillowej, połóż
mięso na ruszcie. Pod rusztem umieść blachę wypełnioną
wodą, tej samej wielkości co ruszt. Zapiekaj po około 20-30 minut z każdej strony.Do takiego
mięsa doskonale pasuje sos BBQ (patrz wcześniejszy przepis) oraz jakieś pieczone
ziemniaki.