Wykonanie
Rabarbarowe szaleństwo czas zacząć! Popełniłam już Najprostsze Ciasto Świata, teraz czas na następny klasyk.Crumble można robić z rożnymi
owocami, ważne, żeby nie puszczały zbyt dużo
wody, tak więc
truskawki odpadają, choć niektórzy pieką i z
truskawek.
Rabarabar nadaje się idealnie. Kwaskowy, mięsisty i nie jest
jabłkiem. Na prawdę, mam już dosyć
jabłek...Składniki:300 - 500g obranego
rabarbaru, pokrojonego w 2 cm kawałki2 garści
rodzynek3-4 łyżki
brązowego cukru demerarawiórki ze skórki z 1/2
cytrynyKruszonka:Taka sama ilość
mąki,
cukru i
masła. Ja uzyłam po 100 gramów.
Masło w temperaturze pokojowej. Zagnieść wszystko ręką aż będzie "kruszeć" pod palcami.
Wykonanie:Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojony
rabarbar,
rodzynki, dodajemy
skórkę cytrynową i
cukier. Wymieszaj. Na wierzch wysyp kruszonkę. Zapiekaj w piekarniku 20 - 25 min (200st.C)Smacznego!