Wykonanie
...i na poduszce.Pierzynka z
mozzarelli, a poduszka z
jogurtu greckiego.

Ale po kolei.
Polędwicy ze
świnki raczej nie da się zepsuć. Myślę, że trzeba się bardzo postarać aby coś poszło nie tak. To
mięso jest tak delikatne, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne, że sama się sobie dziwię, że tak rzadko po nią sięgam. Zazwyczaj nadziewam ją
śliwkami i
boczkiem i duszę w jabłkach i
cebuli.Tym razem poeksperymentowałam i jestem z wyniku bardzo zadowolona.Składniki
polędwica wieprzowa - na 2 osoby wystarczy jedna mała
mozzarella 1 kulka
olej - 3,4 łyzki
bazylia,
pieprz,
sólNa "poduszeczkę
jogurtową", czyli po prostu
sos jogurtowy:gęsty
jogurt grecki lub bałkańskipęczek
szczypiorkuzioła takie jak
bazylia czy
oreganoczosnek - opcjonalnie, ja nie
dawałam, ale pewnie też pasuje

Wykonanie:
Polędwicę myjemy i osuszamy. W misce przygotowujemy marynatę z
oleju,
ziół i
soli. Nie należy przesadzać z ilością
ziół, myślę, że łyżeczka wystarczy.
Mięso kroimy w poprzek włókien, lekko na ukos na dość grube plastry. Każdy plaster rozbijamy lekko nasadą dłoni. Następnie wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie możemy zabrać się za smażenie. Na bardzo mocno rozgrzaną suchą patelnię kładziemy kotlety i smażymy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Nie lejemy tłuszczu na patelnię gdyż na
mięsie jest jego wystarczająca ilość.
Polędwica powinna smażyć się dość "intensywnie". Gdy kotlety są obsmażone zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnie.
Mięso powinno dochodzić przez jakieś 10 min. Na ostatnie 2 minuty smażenia kładziemy na każdym kawałku
mięsa po 1 plasterku
mozzarelli.W tym czasie możemy przygotować
sos jogurtowy. Do
jogurtu dodajemy poszatkowany
szczypiorek, ulubione
zioła, lekko solimy i
pieprzymy, wszytko mieszamy i gotowe.
Mięso podajemy na kleksie z
jogurtu, z pieczonymi
ziemniakami, można z
ryżem czy też z
pieczywem.Smacznego!