ßßß Cookit - przepis na Penne alla Edvige di Spessore

Penne alla Edvige di Spessore

nazwa

Wykonanie

Czyli Penne Gruba Jadzia. Powiedzmy, że nazwa jest w porządku, ale jeśli ktoś ma ochotę poprawić to zapraszam.
Penne Gruba Jadzia łączy to co Jadźka lubi najbardziej w makaronach:
jest makaron
pomidory
jest odrobina śmietany dla aksamitności
jest śmierdziuch :)
Miało być bez mięsa, ale po skonsultowaniu pomysłu z M .....
M: A gdzie mięso?
Ja: Jakie mięso?
M: Jaki obiad?
.....znalazło się miejsce na mięso.
Do sosów tego typu używa się zazwyczaj wędliny włoskiej, czyli jakieś prosciutto. Ja wybrałam wersję bardziej patriotyczną i wybrałam plastry długo dojrzewającego karczku, do dostania w Lidlu. Bardzo dobra pozycja.
Składniki:
makaron rurki - ilość zależy od apetytów
1 puszka pomidorów, obranych
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2-3 łyżki słodkiej śmietany
3-4 plastry wędliny długo dojrzewającej, np. prosciutto
ząbek czosnku
ok 50g sera pleśniowego typu lazur
odrobina oliwy lub oleju
bazylia, sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotuj makaron al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w paski wędlinę. Jak zacznie zabójczo pachnieć, pomieszaj trochę, jeszcze przysmaż, ale pamiętaj, żeby nie przypalić.
Teraz zalewamy pomidorami, dodajemy przecier, rozgnieciony czosnek, przyprawiamy i chwilkę dusimy.
Jeśli sos będzie za rzadki, trzeba trochę pogotować bez przykrywki, jeśli za gęsty, dodaj trochę wody, najlepiej spod makaronu.
Gdy wszystko będzie miało odpowiednia gęstość, zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.
Teraz też już nadszedł czas na pokruszone kawałki sera pleśniowego. Można go wkruszyć do sosu, można też posypać na talerzu. Makaron dodajemy do naczynia z sosem, mieszamy i gotowe.
Podajemy z natką pietruszki (znów ten patriotyzm) i ozdabiamy kawałkami wędliny.
Delizioso !!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/02/penne-alla-jackie-di-spessore.html