Wykonanie
Fusion kuchni angielskiej i śląskiej.Bardzo sycące i proste danie. W oryginale włoskie gnioki, ja uzyłam klusek śląskich. Gotowych, bo komu w tak piękny dzień chciałoby się kluski samemu robić.Składniki:1 opakowanie klusek śląskich, kopytek lub gnocchi1 gruby plaster
schabu na jedna osobęmałe opakowanie gęstej
smietany,
moze być słodka kremówka, lekko zakwaszana lub nawet gęsty
jogurtok. 2 łyżek
musztardy francuskiej1 łyżeczka
musztardy zwykłej1/2 szklanki cydru (może być angielski cider, francuski lub polski cydr)
olej,
sól,
pieprzWykonanie:Należy wstawić
wodę na kluski.
Mięso lekko rozbić oraz ponacinać brzegi, posolić, popieprzyć. Smażymy na
oleju kilka minut z każdej strony. Gdy
mięso będzie osmażone, zalewamy je cydrem i zostawiamy na dużym ogniu do zredukowania płynu.Teraz można wlać
śmietanę, dodać
musztardę, doprawić do smaku.Podawać z ulubionymi warzywami.Smacznego!