ßßß Cookit - przepis na CHIPSY Z CUKINII

CHIPSY Z CUKINII

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kusząca „przegryzka”!
Lekko, smacznie i… „robi się samo” :)
Gorąco polecam!
Składniki: (1-2 porcje)
1 średnia, młoda cukinia
sól gruboziarnista
ulubione suszone zioła (u mnie prowansalskie)
Wykonanie:
Cukinię (ze skórką) pokroić po skosie na cienkie plasterki. (Uwaga: Najwygodniej jest zrobić to na tarce do mizerii.)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej plasterki cukinii. Oprószyć małą ilością gruboziarnistej soli i suszonych ziół.
„Suszyć” w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) w temperaturze 100 stopni przez 45-60 minut. W połowie suszenia plasterki obrócić.
Uwaga: Wystudzone chipsy z cukinii przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ stosunkowo szybko wchłaniają wilgoć i stają się miękkie.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/08/21/chipsy-z-cukinii