Wykonanie
„Doskonały, delikatny mus, niezwykle łatwy do przygotowania. Idealny dla tych, którzy sądzą, że desery wymagają wielkiego wysiłku kulinarnego – ten mus nie może się nie udać.” – Tak o tym deserze piszą mistrz kuchni Daniel Green oraz dietetyczka Catherine Collins, w swojej książce „Zdrowe potrawy obniżające cholesterol”.Zrobiłam. Spróbowałam. Zaręczam, że mają rację :)
Składniki : (4 porcje)150 g
suszonych moreli2 średnie obrane
pomarańcze50 g
jogurtu naturalnego1 łyżka
syropu z agawy* (opcjonalnie – w zależności od tego jak słodkie są
owoce)2 łyżki
likieru pomarańczowego (wersja dla dorosłych)1 łyżka
płatków migdałowych*Uwaga: Zachęcam do przeczytania dodatkowych informacji o cukrze i jego zamiennikach tutaj i tutaj . ;)
Wykonanie:
Migdały uprażyć na suchej patelni, na średnim ogniu. (U mnie trwa to 5-7 minut, palnik 6-7 w 9-stopniowej skali.)Do miksera włożyć
morele,
pomarańcze oraz
jogurt i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku
likierem pomarańczowym oraz
syropem z agawy.** Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki.Przed podaniem każdą porcję posypać uprażonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego :)
**Uwaga:O tej
porze roku
pomarańcze są baaardzo słodkie. Przygotowując deser trzymałam się dokładnie przepisu i dodałam 1 łyżkę
syropu z agawy. Jak dla nas deser wyszedł trochę za słodki… Aby temu zaradzić jedliśmy go dokładając sobie gęstego
jogurtu greckiego. Było pycha :)