Wykonanie
Idealny dodatek do pieczonego drobiu i wszelkich pasztetów!Mus ma delikatnie kwaśno-cierpki smak
żurawin złagodzony słodkimi
gruszkami.Uwaga:)Dokładne proporcje
żurawiny:
gruszki każdy musi dobrać według własnego smaku. Im więcej
gruszek, tym nasz mus będzie słodszy, ale jednocześnie jaśniejszy. Jeśli chcemy aby mus miał ciemny, bordowy kolor musimy użyć więcej
żurawin, a mus dosłodzić fruktozą/cukrem brzozowym/syropem z agawy.Ja użyłam 1/3
żurawin + 2/3
gruszek. Mus ma bardzo ciemno różowy kolor i jest tylko lekko kwaskowy (niczym go nie dosładzałam).
Składniki:1/2 kg
żurawin1 kg słodkich, soczystych
gruszek (u mnie odmiana „Konferencja”)Wykonanie:
Żurawiny umyć i osuszyć.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Owoce wrzucić do garnka i dusić najpierw na mocnym, a
potem na średnim ogniu około 1 godziny.
Owoce muszą odparować cały swój sok i utworzyć jednolitą „marmoladę”. (Uwaga: Ja pod koniec duszenia, aby przyspieszyć cały „proces”, dodatkowo zmiksowałam
owoce w garnku ręcznym blenderem).Przetrzeć „marmoladę” przez sitko aby nabrała konsystencji musu.Podawać schłodzoną lub zamknąć w słoiczkach i pasteryzować.PASTERYZACJA W PIEKARNIKU – według instrukcji Mistrzyni BeiJeśli robimy
przetwory na zimę z małą ilością (lub w ogóle bez)
cukru lepiej jest je dodatkowo zabezpieczyć przed psuciem poprzez pasteryzację w wysokiej temperaturze. Pasteryzacja w piekarniku jest łatwa, szybka i stanowczo mniej pracochłonna niż metoda z gotowaniem słoików w gorącej wodzie. Gorąco polecam:)Umyć słoiczki z zakrętkami i osuszyć na suszarce do naczyń. (Uwaga: Dokładnie sprawdzić, czy zakrętki pasują i się nie „przekręcają” przy mocnym dokręceniu! Ewentualnie, naszykować sobie zapasowe zakrętki.)Wstawić słoiczki i zakrętki do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 120 stopni i wyparzać słoiczki i zakrętki przez około 15-20 minut.Gotowy mus (
dżem, powidła…) mocno zagrzać w garnku, w którym był gotowany.Nakładać GORĄCY mus do GORĄCYCH słoików i bardzo mocno zakręcać GORĄCYMI zakrętkami. (UWAGA! Radzę używać wygodnych, grubych rękawic kuchennych aby się NIE POPARZYĆ!!!).Wstawić MOCNO zakręcone słoiczki z powrotem do piekarnika i pasteryzować, tj. wypiekać w temperaturze 120 stopni, przez kolejne 20-30 minut – w zależności od wielkości słoików. (Uwaga: Ja wstawiam je zakrętkami do dołu, a Bea zakrętkami do góry. Jak widać obie wersje „działają”.) Po tym czasie pozostawić w lekko otwartym piekarniku do wystygnięcia lub wyjąć, postawić zakrętkami do dołu, przykryte ręcznikiem aż do wystygnięcia.Smacznego:)