Wykonanie
Dziś kolejny ciekawy i bardzo prosty przepis :) Nie wymaga dużo pracy i do tego czas parowania jest bardzo krótki. Użyłem
ser camembert,
gruszkę i
żurawinę :)
Camembert to
miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający z porostem białej pleśni. Jest formowany w krążki o
masie ok. 250 g. Bardzo smaczny, aczkolwiek wysokokaloryczny :) Ale czasami można sobie pozwolić ;)
Składniki :1 krążek 250g
sera camembert1
gruszka2 łyżeczki
miodu wielokwiatowego2 łyżki
żurawinyPrzyprawy :
cynamonCamembert wyjmujemy z pudełka, odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej w parowarze.
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, po czym również wkładamy do parowaru. Włączamy na 10 minut.
Po 10 minutach krople
wody, która się pojawi na powierzchni
sera, możemy zgarnąć silikonową
łopatką kuchenną, jak również wykorzystać ją do przełożenia
sera na talerz. Każdą cząstkę
gruszki polewamy pół łyżeczką
miodu, posypujemy
cynamonem i również układamy na talerzu.Teraz pozostało tylko nałożyć
żurawinę i można się zajadać :)
Zachęcam do dzielenia się ze mną waszymi komentarzami, spostrzeżeniami czy uwagami, a także zdjęciami waszych potraw, które są chociaż po części inspirowane moimi przepisami :)Pozdrawiam i smacznegoAdam