Wykonanie
Takie nalesniki robię mniej więcej od czasu ,kiedy poznałam
make orkiszowa,czyli jeszcze dokładniej, od ponad roku:)S ą naprawdę dobre,
mogę nawet powiedzieć- idealne.W smaku prawie wcale nie różnią się od zwykłych naleśników,a dodatek
maki orkiszowej sprawia,ze są zdrowsze,podobno...:)PolecamSkładniki :200 g
maki pszennej chlebowej100 g
maki razowej orkiszowej500 ml
mleka200 ml
wody2
jajkaszczypta
soli1 łyżka
olejuno i oczywiście
dżem truskawkowy:)
Maki wymieszać,stopniowo dolewać
mleko i
wodę,wbić
jajka,mieszać do uzyskania gładkiego ciasta nalesnikowego. W razie konieczności dolać odrobinę
wody i
mleka.Na kocu wlać łyżkę
oleju i jeszcze raz ciasto porządnie wymieszać (można mikserem).Na gorącą patelnie wlewać porcje ciasta nalesnikowego,usmażyć nalesniki,powinno wyjść 12 sztuk.Najlepsze z
dżemem truskawkowym (własnej roboty,rzecz jasna).
Smacznego :)