Wykonanie
Po raz pierwszy robiliśmy pierogi, tzn.
Kuba ciasto, ja farsz. I jestem dumna z mojego
męża. Ciasto wyszło fantastyczne! Mięciutkie, elastyczne, po prostu wspaniałe!Podaję składniki na około 25 pierogów.Farsz - u mnie z
kapusty i
mięsa drobiowego.Ugotowałam pół kilograma
kapusty kiszonej: 5 minut, odlałam
wodę, nalałam nową, dodałam 2
liście laurowe, 3
ziela angielskie, pół łyżeczki
słodkiej papryki, 4 ziarenka
pieprzu i gotowałam do miękkości. Ugotowaną
kapustę odsączyłam na durszlaku. Kiedy
kapusta nie była gorąca, odcisnęłam ją z nadmiaru
wody i zmieliłam razem z
mięsem z dużego, ugotowanego
udka kurczaka. Skąd udko? Z zupy z poprzedniego dnia - nadaje się idealnie. Na patelni roztopiłam 50 g
smalcu i zezłociłam posiekaną, dużą
cebulę. Do
kapusty i
mięsa dodałam
cebulę ze
smalcem, dużo
pieprzu, łyżkę
majeranku i
sól do smaku. Wymieszałam na w miarę jednolity farsz.Ciasto:Na stolnicę wysypać 2 szklanki przesianej
mąki, wbić
jajko, dodać 2 łyżki
oleju, dosypać szczyptę
soli. Mieszać składniki, podlewając 3/4 szklanki mocno ciepłej
wody (należy dodać całą
wodę). Na początku ciasto musi nam się wydawać za rzadkie. Jednak w trakcie wyrabiania ciasto nabiera wspaniałej, miękkiej konsystencji.
Kuba zagniatał ciasto około 5 minut, więc wyszło jednolite i elastyczne. Podsypując
mąką, aby się nie kleiło, rozwałkować ciasto na grubość 1-2 milimetrów. Rozwałkowane ciasto nie może czekać, więc od razu należy wykrawać kółka szklanką o jak największej średnicy i nakładać farsz. Jeśli ciasto nie chce się zlepiać, należy brzegi delikatnie przetrzeć zwilżonym w wodzie palcem. Ulepione pierogi wrzucałam na osoloną
wodę i gotowałam na średnim ogniu około 2 minuty od momentu wypłynięcia.Radość z jedzenia własnoręcznie przygotowanych pierogów - bezcenna!