ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 4-8 porcji):
2 l klarownego bulionu (lub wywaru warzywnego)
4 średnie buraki ćwikłowe
5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki soku z cytryny (lub octujabłkowego bądź spirytusowego)
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Buraki umyć, obrać i pokroić w 5-milimetrowe plastry. Włożyć je wraz z ziarnami pieprzu do gorącego (ale nie gotującego się) wywaru i podgrzewać na niewielkim ogniu przez kilkanaście – kilkadziesiąt minut, do momentu, kiedy zmiękną. Wywar nie powinien się gwałtownie zagotować, a jedynie bardzo delikatnie - „prawie” - wrzeć.
Czosnek obrać, każdy ząbek rozkroić wzdłuż na pół, dodać do barszczu.
Dodać do smaku sok z cytryny lub ocet, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Można przygotować go dzień wcześniej, jednak wtedy wstrzymałabym się z przyprawianiem do ostatniej chwili. Gdy buraki zmiękną, należy barszcz wystudzić i wstawić do lodówki (wraz z burakami), a w dniu „zero” delikatnie podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania, i wtedy dodać sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2011/11/barszcz-czerwony.html