Wykonanie
Składniki (na 4-8 porcji):2 l klarownego
bulionu (lub
wywaru warzywnego)4 średnie
buraki ćwikłowe5 ziaren
czarnego pieprzu2 łyżki
soku z cytryny (lub
octu –
jabłkowego bądź
spirytusowego)2 ząbki
czosnkupłaska łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smaku
Buraki umyć, obrać i pokroić w 5-milimetrowe plastry. Włożyć je wraz z ziarnami
pieprzu do gorącego (ale nie gotującego się)
wywaru i podgrzewać na niewielkim ogniu przez kilkanaście – kilkadziesiąt minut, do momentu, kiedy zmiękną.
Wywar nie powinien się gwałtownie zagotować, a jedynie bardzo delikatnie - „prawie” - wrzeć.
Czosnek obrać, każdy ząbek rozkroić wzdłuż na pół, dodać do barszczu.Dodać do smaku
sok z cytryny lub
ocet, doprawić
cukrem,
solą i
pieprzem.Można przygotować go dzień wcześniej, jednak wtedy wstrzymałabym się z przyprawianiem do ostatniej chwili. Gdy
buraki zmiękną, należy barszcz wystudzić i wstawić do lodówki (wraz z
burakami), a w dniu „zero” delikatnie podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania, i wtedy dodać
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
czosnek.