Wykonanie
Witajcie! Ze względu na to, że przeszłam na dietę na razie na blogu może być pewien zastój jeżeli chodzi o desery, ciasta i dania wysokokaloryczne. Za to na pewno pojawią się tutaj "odchudzone" przepisy :). Jednym z nich jest pożywna zupa krem z
pora. Zrobiłam ją po pierwsze dlatego, że już dawno chodziła mi po głowie. Po drugie: kupiłam sobie blender (musiałam przetestować nowy sprzęt :) ). Co prawda zawiera w sobie
masło i
ser, ale wydaje mi się, że na cały garnek zupy to raczej niewiele.Składniki:2
pory4
ziemniaki1 łyżka
masłapół dużej
cebuliok. 30 g.
serka camembertnatka pietruszkisól,
pieprz1,5 l
bulionu1 ząbek
czosnkuPory myjemy i kroimy na plastry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem podsmażamy na
maśle. Do garnka wlewamy
bulion i podgrzewamy na małym ogniu. Przesmażone z
cebulką pory przekładamy do garnka z gotującym się
bulionem. Dodajemy również obrane
ziemniaki. Całość gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z gazu i odstawiamy na 5 minut. Następnie miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
czosnkiem. Dodajemy również
ser camembert pokrojony w kostkę.Ja podawałam ten krem z odrobiną tartego
sera żółtego i posiekaną
natką pietruszki. Czytałam, że niektóry jedzą go z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.Smacznego!