Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad Polskim morzem. Zawsze w sezonie jest tam wysyp budek z lodami i goframi. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. Niestety nie miałam za dużo owoców w domu, więc zjadłam je z bitą śmietaną i sosem toffi. Świetnie smakują też z borówkami lub malinami. Skorzystałam z tego przepisu.Składniki:2,5 szklanki mąki1,5 szklanki mleka1/2 szklanki oleju4 jajka1/3 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatki:500 ml śmietany 36 %6 łyżeczek cukru pudruopcjonalnie: owoce np. maliny, borówki, truskawki , sosy toffi, czekoladowyNa początku oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski. Dodajemy mleko, żółtka i olej - energicznie mieszamy wszystko trzepaczką. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Gofry pieczemy w gofrownicy do zrumienienia. Polecam natłuścić gofrownicę olejem przed wylaniem ciasta (np. pędzelkiem).Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.Gotowe gofry dekorujemy bitą śmietaną i owocami/sosami.Smacznego!