ßßß Cookit - przepis na Koeksisters:

Koeksisters:

nazwa

Wykonanie

Przepis na te pączki dostałam od Ursy, czytelniczki z Republiki Południowej Afryki. Ursa co jakiś czas podsyła mi przeróżne ciekawe przepisy. Kiedy tydzień temu znalazłam na mojej skrzynce przepis na afrykańskie pączki, wiedziałam, że szybko je zrobię. W końcu jest karnawał, a i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ursa nazwała te pączki "ulepki" i muszę jej przyznać rację. Są okropnie, ale to okropnie słodkie. Samo ciasto jest wspaniałe. Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Składniki (na ok 30 sztuk):
Syrop:
800 g cukru
625 ml wody
kawałek kory cynamonu i kawałek imbiru (dałam imbir)
Koeksisters:
480 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
70 g masła
1 łyżka cukru
2 jajka (roztrzepane)
200-250 ml zimnej wody
olej do smażenia
Wykonanie:
Wieczorem przygotować syrop. Do garnka wlać wodę i dodać cukier. Zagotować tak, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać cynamon lub imbir. Gotować razem na niewielkim ogniu przez około 5-10 minut. Odstawić do przestudzenia a następnie schować do lodówki na całą noc.
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło i wyrobić palcami jak kruszonkę. Dodać cukier, jajka i stopniowo dodawać wodę. Wyrobić szybko ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut do lodówki. Stolnicę obsypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5-7mm. Wycinać prostokąty lub owale o wymiarach około 8cm x 4cm. Zostawić około 1 cm odstęp od krótszego boku każdego prostokąta. Rozciąć na trzy paski. Z każdego "upleść" luźny warkocz. Delikatnie złączyć końce. Gotowe pączki smażyć na złoty kolor w dwóch stron, na oleju rozgrzanym do 180 stopni . Wyjmować łyżką cedzakową i natychmiast przekładać do miski z syropem. Najlepiej, żeby miska stała w zlewie z zimną wodą tak, aby syrop cały czas był zimny. Zostawić w syropie przez chwilę i wyjąć na kratkę. Zamiast zanurzać pączki w syropie można też polać je lukrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/01/Koeksisters-paczki-z-Poludniowej-Afryki.html