Wykonanie
Tego wpisu miało tu nie być. Dlaczego? Bo ten przepis to tylko lekka modyfikacja przepisu na
bułki, który pojawił się tu już jakiś czas temu. Jednak mąż bardzo
bułki zachwalał, a Edytka powiedziała, że zdjęcia się nadają. Dlatego przepis jednak jest. Dodam, że tak nam posmakowały, że z 12 które upiekłam zostały po obiedzie tylko 2.
Składniki:300 g
mąki pszennej typ 650250 g
mąki orkiszowej typ 6207 g
drożdży instant3 łyżki
mleka w proszku1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli30 g
masła (miękkiego)ok 350 ml ciepłej
wodymleko do posmarowania
sezam do posypaniaWykonanie:
Mąki wymieszać w misie robota. Na środku zrobić wgłębienie. Wsypać
drożdże,
cukier i wlać trochę
wody. Wymieszać zagarniając odrobinę
mąki. Odstawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać
masło,
mleko w proszku,
sól i pozostałą
wodę (dodawać stopniowo tak aby uzyskać odpowiednią wilgotność ciasta) cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować w kulę, przykryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrastania. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 - 12 równych części. Z każdej uformować
bułkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić na około kwadrans do wyrastania. Wyrośnięte
bułki posmarować
mlekiem i posypać
sezamem. Wstawić do piekarnika na grzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut.