Wykonanie
Chciałam, aby były godzinne, ale się nie udało. Chyba nie da się zrobić godzinnych z użyciem
mąki pełnoziarnistej. Może się mylę?
Będę jeszcze próbować. Z tymi uwinęłam się w mniej niż 2 godziny, a zniknęły w pół. No dobrze. Jedna została. Użyłam ich jako bułeczek do hamburgerów. Spisały się wyśmienicie.
Składniki:400 g
mąki pszennej typ 650150 g
mąki pszennej typ 20007 g
drożdży instant3 łyżki
mleka w proszku1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli30 g
masła (miękkiego)370 ml ciepłej
wodymleko do posmarowania
sezam do posypaniaWykonanie:
Drożdże i
cukier rozpuścić w wodzie. Dodać odrobinę
mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Po około 3 - 5 minutach dodać
mleko w proszku,
sól,
masło i
mąki. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne. Zawinąć w kulę i przełożyć do miski posmarowanej
olejem. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut). Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować
bułkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić na około 15 - 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować
mlekiem i posypać
sezamem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut.