ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe bułeczki

Ekspresowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Chciałam, aby były godzinne, ale się nie udało. Chyba nie da się zrobić godzinnych z użyciem mąki pełnoziarnistej. Może się mylę? Będę jeszcze próbować. Z tymi uwinęłam się w mniej niż 2 godziny, a zniknęły w pół. No dobrze. Jedna została. Użyłam ich jako bułeczek do hamburgerów. Spisały się wyśmienicie.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki pszennej typ 2000
7 g drożdży instant
3 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 g masła (miękkiego)
370 ml ciepłej wody
mleko do posmarowania
sezam do posypania
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać odrobinę mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Po około 3 - 5 minutach dodać mleko w proszku, sól, masło i mąki. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne. Zawinąć w kulę i przełożyć do miski posmarowanej olejem. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut). Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić na około 15 - 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Ekspresowe-buleczki.html