ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe farmera

Ciasto dyniowe farmera

nazwa

Wykonanie

Chlebków dyniowych robiłam już kilka, ale to jest mistrzowskie. Mój mąż, który nie przepada za dyniowymi wypiekami (daniami zresztą też) rozsmakował się strasznie w tym cieście. Nie jestem nawet pewna, czy poznał, że jest dyniowe. Moja wersja ciasta była wzbogacona o orzechy z nalewki orzechowej - nasączone alkoholem. Nie było go jednak w cieście czuć, ale mam wrażenie, że dzięki temu ciasto zyskało jeszcze na wilgotności. Przepis ze strony myrecipes, zobaczyłam w Małej Cukierence .
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanka cukru
1 szklanka orzechów (u mnie laskowe z nalewki)
1/2 szklanki rodzynek (u mnie żurawina)
1,5 łyżeczki sody (u mnie proszek do pieczenia)
3 łyżeczki przyprawy do pierników
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Formę keksówkę (u mnie 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę (proszek), przyprawę. Dodać rodzynki (żurawinę) i orzechy i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej. Połączyć zawartość misek. Nie trzeba mieszać zbyt dokładnie, mogą zostać małe grudki. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Chwilę przestudzić i podawać pokrojone w plastry.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Ciasto-dyniowe-farmera.html