ßßß Cookit - przepis na Pieguski z orzechami - Chocolate chip cookies

Pieguski z orzechami - Chocolate chip cookies

nazwa

Wykonanie

Małżonek nieśmiało zaproponował, żebym zrobiła trochę piegusków na wyjazd. Postanowiłam zaryzykować i upiec ciasteczka z przepisu, który wyskakuje jako pierwszy w wyszukiwarce . Do tego nazywa się jeszcze "Najlepszy". Okazało się, że jest to prawda. Ciasteczka lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. A do tego banalne w przygotowaniu. W porównaniu do oryginalnego przepisu zmniejszyłam o połowę ilość cukru i tak polecam zrobić.
Składniki (na ok. 50 - 60 sztuk):
200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki gorącej wody
szczypta soli
200 g groszków czekoladowych
130 g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku nadal ucierając. Dolać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do utartego masła razem z solą. Dodać mąkę, czekoladę i orzechy. Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto.
3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko. Piec przez około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut). Wystudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/07/Pieguski-z-orzechami-Chocolate-chip-cookies.html