Wykonanie
Dzisiaj propozycja na zdrowe przekąski. Owsiane
ciasteczka bez grama
cukru oraz Fruktajl, też bez
cukru. Najpierw kilka słów o Fruktajlu. Jeszcze zanim dostałam go do przetestowania, zwróciłam na niego uwagę. Moje koleżanki w pracy popijały go i bardzo zachwalały. Przeczytałam skład i byłam na tak.
Zero cukru, czy słodzików. W zależności od smaku od 65% (
truskawka,
banan) do 81 %
owoców (
śliwka,
jabłko oraz
brzoskwinia,
mango). Oczywiście, że najzdrowsze są
soki wyciskane i
pite od razu, ale przecież nie zawsze jest taka możliwość. Wiem, że na pewno będziemy go kupować. Do wyboru macie 4 różne smaki, więc każdy może wybrać coś, co mu posmakuje. Chociaż ja nie potrafię wybrać mojego faworyta, smakują mi wszystkie. Fruktajl różni się tym od innych
soków czy koktajli, że nie jest gładki, jak smoothie. W każdym smaku są wyczuwalne kawałki
owoców.A ciasteczka? Są idealne. Możecie zjadać je bez wyrzutów sumienia. Przepis na podstawie 101 cookbooks .
Składniki (na około 15 sztuk):2
banany (ok 180 g)30 ml
oleju rzepakowego125 g
płatków owsianych zwykłych lub górskich50 g mielonych
migdałów15 g
wiórków kokosowych10 g poppingu z
amarantusaszczypta
soli50 g
groszków czekoladowych (gorzkich)
Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Banany rozgniatamy i mieszamy z
olejem. W drugiej misce mieszamy
migdały,
amarantus,
płatki owsiane, wiórki i
sól. Dodajemy do
bananów i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy
groszki czekoladowe. Ciasto jest dość mokre. Formujemy dłońmi niewielkie placuszki i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 - 30 minut, aż
ciasteczka będą lekko złote.
Ciasteczka są dość miękkie.