Wykonanie
Dawno nie robiłam nic słodkiego. Na wizytę moich siostrzenic nie mogło jednak zabraknąć czegoś małego do przegryzienia. Dziewczynki z przyjemnością zjadły babeczki, chociaż krem
twarożkowy smakował nie wszystkim. Przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne" wyd. Weltbild.
Składniki (na 10 - 12 sztuk):120 g
masła w temperaturze pokojowej100 g
cukru pudru2
jajka120 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu2
jabłka100 g
sera śmietankowego60 g
masła200 g
cukru pudrujabłko do dekoracjiWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym
jajku nie przerywając ubijania.
Mąkę wymieszać z proszkiem i
cynamonem. Dodać do masy
maślanej i wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z masą i przełożyć do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Babeczki wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do przestygnięcia.Przygotować krem.
Serek i
masło utrzeć razem z
cukrem. Posmarować kremem babeczki. Można udekorować cząstkami
jabłek.