Wykonanie
U nas w domu pierogi w każdej wersji cieszą się popularnością. Ponieważ dawno ich nie robiłam, postanowiłam wykonać wersję
śliwkową. Chyba smakowały, bo zniknęły bardzo szybko.
Składniki:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
masła1
jajkookoło 1 szklanki ciepłej
wodyśliwkicukierśmietankacukierWykonanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ilość
wody dostosowujemy w zależności od użytej
mąki, czy pogody jaka właśnie panuje. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy np do naczynia żaroodpornego, aby odpoczęło. W międzyczasie myjemy
śliwki. Każdą kroimy na pół i wyjmujemy pestkę.Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (wielkością dostosowujemy je do wielkości
śliwek). Na każdy kawałek ciasta kładziemy po połówce
śliwki i dodajemy odrobię
cukru. Sklejamy pierogi.Gotujemy je w osolonej wodzie, od momentu kiedy wypłyną przez około 3 minuty. Podajemy ze
śmietanką wymieszaną z
cukrem.