ßßß Cookit - przepis na Pieczona pierś indyka

Pieczona pierś indyka

nazwa

Wykonanie

Niezwykle szybki i aromatyczny obiad. Tak przyrządzona pierś indycza pozostaje wilgotna i smakuje absolutnie wszystkim, a zapach jaki roztacza się podczas pieczenia jest zniewalający. Przepis podejrzałam na blogu I wash you dry .
Składniki:
1 mała pierś z indyka
250 ml białego wytrawnego wina
pół główki czosnku
pół cytryny
1 -2 łyżki masła
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś myjemy i osuszamy. Smarujemy masłem i wkładamy do brytfanki. Posypujemy obficie solą i pieprzem i oblewamy winem. Wyciskamy sok z cytryny i dodajmy rozgnieciony czosnek (nie obieramy go). Na wierzch kładziemy kilka gałązek tymianku. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut zanim je pokroimy.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Pieczona-piers-indyka.html