ßßß Cookit - przepis na Bobytka

Bobytka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zobaczyłam je u Trzaski rok temu. Zaciekawił mnie ich smak. Teraz, kiedy tylko zobaczyłam bób na targu, postanowiłam spróbować. Wyszły cudowne. Przepis cytuję za Agą, z moimi uwagami w nawiasach.
Składniki:
1 kg bobu (waga surowego)
300g mąki
1 jajko
sól
Wykonanie:
Bób wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przepuszczamy taki jeszcze mocno ciepły przez praskę do ziemniaków (ja rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, tak aby pozostały jeszcze drobne kawałeczki i robiłam to z zimnym bobem). Ja przedtem wyłuskałam bób z łupinek (ja też). Pozwalamy ostygnąć purée (moje oczywiście było już zimne) . Wbijamy jajko i zagniatamy z mąką. Powinniśmy uzyskać miękkie, ale nie klejące się do dłoni ciasto. W miarę potrzeby można dosypać mąkę. Z ciasta formujemy wałeczki i tniemy na skos jak... kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut od wypłynięcia.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/07/Bobytka.html