Wykonanie
To moje pierwsze pierogi z
soczewicą, ale na pewno nie ostatnie. Doprawiłam je świeżym
zielonym pieprzem i kuminem. Cudowne połączenie.
Składniki na farsz:2 szklanki
czerwonej soczewicy1 - 2 łyżeczki
zielonego pieprzu1 łyżeczka kuminu2 ząbki
czosnkusól do smaku2 - 3
cebuleolejWykonanie:
Soczewicę gotujemy przez około 10 minut, do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty
czosnek. Ugotowaną
soczewicę odcedzamy, a następnie wykładamy na patelnię i odparowujemy.
Zielony pieprz i kumin ucieramy w moździerzu. Dodajemy do
soczewicy, doprawiamy do smaku
solą.Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie (od momentu kiedy wypłyną czekamy około minuty).
/wydrukuj przepis/