ßßß Cookit - przepis na Rolada piernikowa

Rolada piernikowa

nazwa

Wykonanie

Nie miałam jej w planach, ba nawet do niedzieli nie wiedziałam, że taka istnieje. Kiedy zobaczyłam cudowny wpis Anny nie mogłam się oprzeć i w kilka chwil zagniotłam ciasto. Zjedliśmy po kawałeczku i muszę powiedzieć, że jest obłędna.
Składniki:
350 g mąki
150 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
przyprawa piernikowa
1 słoik powideł
1 szklanka drobno pokrojonych bakalii (dałam mincemeat)
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 żółtko do posmarowania
Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić i zwinąć pod spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki czemu rolada zmięknie.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Rolada-piernikowa.html